Un riu que lluita per sobreviure


Des del seu naixement fins a la desembocadura, el Francolí es presenta com un corredor biològic, capaç d'unificar territoris que han estat fragmentats al llarg de la història per vies fèrries, carreteres i autopistes. Heus aquí una de les funcions més importants del riu, la possibilitat d'unió entre diferents poblacions d'una mateixa espècie per evitar problemes de consanguinitat. Per sort el Francolí s'ha lliurat de grans embassaments que poguessin impedir la continuïtat d'aquest passadís de vida. Encara hi ha hagut diversos intents de construcció d'embassaments i segurament n'hi haurà, el riu continua sent riu, fins i tot en absència d'aigua.

Encara hem de dir que la manca d'aigua en alguns trams es deu a l'acció de l'home, sobretot a causa de la modificació del seu llit, que s'ha convertit en permeable una conca que no ho era i en conseqüència les aigües no discorren superficialment si no que ho fan sota terra. El Francolí depèn exclusivament de la pluja i en anys en què les pluges són abundants el riu hauria de portar aigua durant totes les estacions, fins i tot a l'estiu.

El cabal d'aigua necessari perquè el riu es trobi en òptimes condicions l'hem estimat en 0,5 m³/seg. Encara que des del Pla de Conques Internes de Catalunya estima el cabal bàsic en l'últim tram a 0'2 m³/seg, al nostre criteri insuficient. Sens dubte la nostra dada no és possible en anys secs o en l'època estival, però per sort la major part de les espècies que viuen al riu s'han sabut adaptar a aquestes condicions. Però hem d'afegir que si el riu no té prou cabal d'aigua es veu greument alterat, pel que fa a qualitat, pels abocaments d'aigües residuals de municipis i indústries que arriben a la conca.


Aquesta és una de les batalles en què continuem lluitant, evitar els episodis de contaminació contínua o accidental. Per això cal que es compleixi i es faci complir la Directiva Marc de l'Aigua, on es cita la recuperació dels cursos superficials d'aigua i de la seva qualitat. Als països més desenvolupats d'Europa, s'està aconseguint naturalitzar de nou els rius, demolint preses i trient les canalitzacions construïdes, per donar-li al riu l'espai que necessita, pel bé de tots. D'aquesta manera podrem tenir d'una banda rius de qualitat i per un altre ens evitarem els problemes ocasionats per les grans avingudes d'aigua. L'aigua té els seus camins i recorda en la seva memòria els seus passos.

El Francolí és un riu que hem de seguir millorant ja que és un recurs humà i alhora natural imprescindible per al desenvolupament de la vida al seu voltant. Per aquest motiu des de l'Escola de Natura Francolí estem realitzant la tasca d'informar a tota la població que ho sol • liciti com a centre d'Interpretació de la conca. Encara que la nostra tasca no cessa aquí ja que continuarem amb el control de la qualitat de l'aigua i les possibles agressions que pugui patir.