Prou plàstics al mar, vine i participa a la 28è dia de sensibilització i neteja a la Platja Llarga de Tarragona


L'actual model de consum ha provocat que cada any vagin a parar al mar i a les platges milions de tones de residus. Aquesta situació s'agreuja quan una gran part d'aquests residus són plàstics, que es caracteritza per tenir gran capacitat de dispersió i un ritme de degradació molt lent. La massa de plàstic que va a parar als oceans es pot dividir en dos tipus: macroplàstics i microplàstics. Quan llancem una bossa al mar aquest residu comença sent un macroplàstic però conforme van passant els dies, aquest residu s'anirà esmicolant i convertint en microplàstic.El veritable problema és que aquests residus s'esmicolen però no es degraden, el que vol dir que una bossa de 200g de plastic s'esmicolarà, però aquests 200g continuaran a l'aigua i sera ingerit pels animals o acumulat al fons mari.

Existeixen moltes estimacions de la quantitat de plàstic que va a parar al mar Mediterrani, però la xifra va de les 4800 tones fins a les 30300 tones de microplàstics Van Sebille et al. (2015) Aquesta situació és un problema associat al model de consum actual ja que molts d'aquests plàstics s'utilitzen en envasos d'un sol ús.  Una de les conseqüències directes de la presència d'aquests plastics als ecosistemes marins és que aquest material afecta al comportament i desenvolupament reproductor dels animals però a més, quan aquest és ingerit passa a través de la cadena alimentària fins arribar a les nostres taules.

La brossa a les platges és una altra part d'aquest problema, molta arriba pel mar però també trobem una gran part de residus que provenen del mateix turisme que freqüenta les platges. Hem de tenir present que això no només té impactes ecològics sinó que redueix la qualitat de les platges com a espais turístics, mentre que les tasques de neteja i retirada d'aquests residus provoquen grans costos sufragats amb fons públics.

El problema del plàstic és d'àmbit global i un dels grans reptes del segle XXI, però si no ens posem tots a una no aconseguirem fer-li la volta la truita. És per això que aquest dijous esteu tots convidats a participar en aquesta jornada de sensibilització i neteja de platja i aportar el vostre granet de sorra a la lluita pel canvi.