Alumnes de la Selva del Camp visiten CATOR, la planta de regeneració d'oli mineral de Catalunya

Sabeu què passa amb l'oli de motor que canviem del cotxe? sabíeu que és el residu tòxic i perillós que es produeix en més quantitat al món?

CATOR és la planta de regeneració d'oli mineral que està ubicada a Alcover. Alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Puig i Ferreter de la Selva del Camp van anar a conèixer el funcionament d'aquest tipus de planta i les anàlisis requerides per determinar els possibles contaminants que poden arribar barrejats amb l'oli.



Desprès de rebre una petita explicació sobre la planta i les destil·lacions successives que calen per regenerar l'oli mineral, els nois i noies van realitzar una visita per les instal·lacions en la que van veure les dimensions dels diversos tancs, la zona de càrrega i descàrrega o la sala de control de la multitud de bombes que treballen per moure l'oli o el quitrà per la planta. 

Aquestes visites són especialment interessants pels alumnes de Batxillerat ja que també van passar pel laboratori on analitzen els olis que arriben. Van veure com funciona un espectròmetre d'IR, com s'interpreten aquests gràfics en un entorn de treball real i per a què serveix un rotavapor, entre d'altres aparells. Això és molt interessant, tenint en compte que aquests alumnes hauran d'interpretar un gràfic d'IR molt similar a l'examen de selectivitat.




Per últim, divulgar la tasca que realitza CATOR regenerant l'oli mineral usat és indispensable ja que 3 litres d'oli brut es transformen en 2 litres d'oli base nou. L'oli regenerat té les mateixes aplicacions que l'oli extret directament del petroli, amb la diferència de que aquesta regeneració es pot dur a terme indefinidament sense perdre qualitat al producte final i sense necessitat de gastar més petroli.