I això és una carxofa??

La carxofera (Cynara scolymus) és una planta herbàcia orginiària del Mediterrani occidental. La carxofera ja es consumia a Itàlia al segle XV, els colons la van extendre per les zones temperades d'Amèrica per poder consumir la part central de la flor, que bullida o cuita al vapor es considerava una delícia per la seva tendresa. Té una relació de parentesc amb el card que s'aprecia quan la flor de la carxofera (la carxofa) s'obre i deixa a la vista una estructura de colors vius que ens recorda a la florescencia del card. Tant el card com la carxofa són plantes comestibles que tenen un efecte antinflamatori i antioxidant, fins al punt de trobar extractes d'ambues combinades en alguns tractaments de fitoteràpia.


Un dels objectius de l'Escola de Natura Francolí és donar a conèixer altres aspectes de les plantes que consumim habitualment. En aquest cas,  estem acostumats a veure i consumir la carxofa tancada, i per això val la pena destacar la bellesa estetica de la flor quan ja és oberta. Actualment consumim els aliments directament des dels centres de distribució com són supermercats o botigues de diversos tipus, i acabem associant les espècies hortícoles a l'aspecte que tenen quan les agafem del prestatge. Entendre que totes les plantes tenen el seu cicle reproductiu que depèn de l'entorn, ens recorda que nosaltres també depenem estretament dels sistemes naturals que ens envolten.