Tota la conca del riu Francolí en un cop d'ull



Saps on neix el riu Francolí? I per quants pobles passa? Quin és el poble més petit de la seva conca? Quants quilòmetres abasta? Sabries situar al mapa el Pont del Diable, el nom popular de l'aqüeducte de Ferreres, que portava l'aigua a l'antiga Tàrraco? I on captaven aquesta aigua?


No se sap ben bé l'origen del nom Francolí, però sí que sabem que el riu ha tingut altres noms com ara Tulcis, Subi Flumen, Blancolinum o Olín. Tant se val. La conca hidrogràfica del riu Francolí té una extensió de 853 quilòmetres quadrats i un perímetre de 225 quilòmetres. Malgrat la seva modèstia, la conca del Francolí és la més important en extensió i cabal de les que es troben entre el riu Ebre i el Llobregat, segons La vida al riu Francolí. Els humans i els sistemes aquàtics, llibre editat per la URV.


La seva conca la drena una xarxa fluvial d'uns 300 cursos fluvials, molts fins i tot sense nom per no ser prou coneguts. Entre els ecosistemes fluvials destaquen les del riu de Milans, el riu d'Anguera, el riu Brugent, el torrent del Puig, el torrent de Vallmoll, el riu Glorieta i la riera de la Selva.

En total, hi ha més de 1.700 quilòmetres lineals, és a dir, pràcticament la mateixa distància que uneix per carretera les ciutats de Barcelona i Hamburg, al nord d'Alemanya.

En el seu recorregut de 59 quilòmetres, recull les aigües de 51 municipis a través de 65 afluents directes fins que desemboca al mar Mediterrani pel Port de Tarragona.



Tota aquesta informació la pots descobrir amb un cop d'ull a la maqueta exposada al Centre d'interpretació del riu Francolí de la nostra Escola Natura. La maqueta recrea 2.400 quilòmetres quadrats a escala 1:20.000. És a dir, que cada centímetre representa 200 metres reals i val la pena entretenir-se a identificar els racons que coneixem i a descobrir-ne de nous.
 
Vine a conèixer el nostre Centre d'interpretació del riu Francolí i la nostra Escola Natura.
Per a més informació, pots trucar al 977 551 300 o enviar un correu a naturaleza@mare-terra.org i a educa@mare-terra.org. 

T'hi esperem!