L'Escola


Antecedents

 Mare Terra Fundació Mediterrània és una entitat sense ànim de lucre,  independent i de referència en temàtiques de conservació i recuperació de l’entorn, destacant sobretot en la seva vessant més reivindicativa i de denúncia.

La nostra proposta també passa per la creació d’alternatives socials i ambientals per tal d’assolir un desenvolupament sostenible en tots el àmbits possibles. I és sota aquestes premisses que Mediterrània, des de fa més de vint anys, aposta per l’educació ambiental com a eina de canvi per crear consciencia mediambiental i ecologista. 


Des del naixement de l’entitat, el Francolí sempre ha rebut una mirada especial, per ser el riu que travessa la nostra ciutat i per haver estat maltractat o oblidat sovint malgrat el seu gran valor natural.


 L’Escola de Natura Francolí

Després d’una llarga trajectòria i en coherència amb el nostre projecte, des de l’any 2013 gestionem l’Escola de Natura Francolí. La seva posada en funcionament ha sigut un camí d’esforç i dedicació, però també la raó de moltes satisfaccions.


L'Escola està estratègicament situada a 250 metres del riu Francolí i a només 20 minuts caminant del centre de la ciutat, fent-la accessible tant a peu com en transport públic o privat. L’objectiu és prestar un servei a tota la societat tarragonina en matèries de formació i conscienciació mediambiental, així com ser un espai on gaudir de la natura.
Amb l’objectiu que l’Escola de Natura sigui el més semblant possible a l’entorn natural més proper, hem volgut crear diferents espais on estan representades petites parts del nostre patrimoni ecològic:


El jardí de les olors

Gràcies a les seves propietats, les plantes aromàtiques han estat un recurs molt utilitzat des de temps immemorables. Per això, és molt habitual que a la majoria de les llars es facin servir plantes aromàtiques naturals o processades per a cuinar, fer infusions, perfums o sabons. També és molt freqüent trobar-les als nostres boscos i jardins.

A la nostra Escola de Natura trobareu un jardinet amb  una gran varietat d’aromàtiques. Des de la coneguda farigola amb la que es curen mals de panxa, fins a altres menys populars com l’espernallac o la sajolida.  A la divulgació de tots aquests usos tradicionals que tenen les plantes aromàtiques, s'afegeix l'augment en la quantitat de flors i aliment pels diferents pol•linitzadors. És per això que aquest jardí d'aromàtiques aporta a l'espai moltes sinèrgies beneficioses per l'hort i la resta de plantes dels voltants.   

 
 Els horts
 Dins de l’escola hi ha dos horts, cuidats amb molta dedicació per part dels nostres col·laboradors.
Les zones agrícoles i els horts han representat sempre una gran part del nostre paisatge, per la qual cosa ens sembla imprescindible dedicar una part del nostre espai a l’horticultura.

A més, la manera de cultivar i treballar el camp que tenien els nostres avis i avantpassats il·lustren una interacció entre l'ésser humà i la natura basada en la sostenibilitat, respectuosa amb el medi i racional en l'ús de recursos.  
 Les feines realitzades als horts són respectuoses amb el medi i en concordança amb el cicle de les estacions. Per aquest motiu, l’hort és un espai dinàmic, que canvia constantment al llarg de l’any.

Cultivant una àmplia varietat d'espècies hortícoles que van rotant al llarg de l'any s'exemplifica aquest ús agrícola respectuòs amb la terra i els organismes que hi viuen evitant l'aplicació de qualsevol pesticida que pugui interferir en el cicle natural de reciclatge de nutrients.  


Bassa d’amfibis

Els amfibis són un grup d’animals que pateixen les conseqüències del canvi climàtic i dels canvis d’ús del territori de manera especial, que provoquen la disminució de la seva població. 


 
 Per aquest motiu, es fan imprescindibles les accions encaminades a la recuperació dels amfibis. La creació de punts d’aigua on poden reproduir-se i trobar aliment ajuda al manteniment de les poblacions.
  

Disposar d'una bassa a l'Escola també permet divulgar la importància que tenen aquests sistemes naturals per la resta d'éssers vius. 
 


Explicar in situ els serveis ecosistèmics que es desprenen de les zones humides com la filtració d'aigua i la captació de carboni, sense oblidar que les basses esdevenen veritables punts calents de biodiversitat per una multitud de grups, ja que generen una gran diversitat d'hàbitats en poc espai.