Què fer amb les mascaretes i els guants?


L'Agència de Residus de Catalunya, ha publicat uns consells pràctics sobre com separar i llençar els residus particulars generats durant la crisi per la Covid-19.

En relació als guants d'un sol ús, es demana limitar-los i en el seu lloc rentar-se les mans amb aigua i sabó quan es pugui, o aplicar les solucions alcohòliques o gels de desinfecció. A la vegada s'aconsella prioritzar la utilització de mascaretes reutilitzables.

És molt important conscienciar-nos i no deixar mascaretes i guants a la via pública o al medi. També cal evitar dipositar-les a les papereres de la via pública, tret de casos excepcionals, ja que amb el vent i altres factors aquests residus poden dispersar-se i acabar a la via pública, i per tant, generar un risc per als vianants. En el moment de llençar-los, és necessari fer-ho dins una bossa de plàstic perfectament tancada, com a fracció resta, d'aquesta manera es disminuiran els riscos associats.

En els sistemes de recollida amb contenidors al carrer, s'han de dipositar les bosses ben tancades dins els contenidors, i no deixar cap residu fora, per evitar possibles focus de propagació del virus, facilitant les tasques de neteja i desinfecció, i d'aquesta manera evitar la necessitat d'una manipulació per part del personal del servei de recollida.

I per últim, però molt important, en cap cas es poden llençar aquests residus al vàter.

Potser aquesta última recomanació us sembla excessiva. A qui se li pot ocórrer tirar mascaretes o guants pel vàter? Doncs l'ONG Operation Mer Propre (Operació Mar Net) us permet veure què s'està trobant al mar Mediterrani. Nosaltres us deixem només una imatge d'exemple.

Potser hi ha alguna cosa que no estem fent bé?